Dużym atutem naszego przedszkola jest posiadanie własnej domowej kuchni, w której kochana pani Jadzia wraz z panią Basią przygotowują zgodnie z normami żywieniowymi smaczne, zdrowe i urozmaicone posiłki. Zamiast spożywania batoników, czekoladek nasze dzieci jedzą zdrowe owoce, sałatki owocowe, warzywa, jogurty.
Przygotowanie posiłków odbywa się z najwyższą starannością przestrzegając zasad dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej, oraz zasad HACCP.
PRZYKŁADOWE SAŁATKI DO OBIADU:
SAŁATKA Z BURACZKÓW Z KISZONYM OGÓRKIEM
6 ugotowanych buraków
3 ogórki kiszone
1 cebula czerwona
szczypta soli
1 jabłko
świeżo zmielony pieprz
łyżka oliwy z oliwek
można dodać tymianek
Cebulę drobno posiekać i wymieszać w misce ze szczyptą soli, aby nieco zmiękła. W tym czasie buraki, ogórki i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość wymieszać z dodatkiem oliwy, pieprzu i ewentualnie soli do smaku.
Dobry dodatek do pieczonego lub duszonego mięsa.
SURÓWKA Z MARCHEWKI, JABŁKA I ANANASA
3-4 marchewki
2 jabłka
4 plastry ananasów z puszki
4 połówki brzoskwiń z puszki
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy
listki mięty do dekoracji
Surówka z marchewki, jabłka i ananasa – sposób przygotowania: Umyte marchewki i obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, od razu skrop sokiem z cytryny. Dodaj pokrojone w kostkę ananasy i brzoskwinie. Wlej oliwę, wsyp orzechy i wymieszaj (możesz wlać trochę syropu z ananasów i brzoskwiń). Wstaw na 10-15 minut do lodówki. Podawaj surówkę udekorowaną listkami mięty.